Vin och mat
34 oenologer provade to 22.2.24 intressanta kombinationer av vin & mat på 1r+k i Vasa. Restaurangägare Fredrik Ohls berättade om hur man kombinerar mat och vin. Alla viner var natu-viner som i allmänhet är mest till sin fördel tillsammans med mat. Så också denna gång.
Entrée: Tartar på husets vis
Vins:
- Tomassetti Vino Bianco, Marche, Italia – Malvasia, Trebbiano, Verdicchio
- Noita Doppelgänger 2021, Finland – Rotburger druvor handplockade i Österrike innan kyltransport till Fiskars. Skalen macererats två gånnger
Plat principal: Färserad gädda med rostad blomkål och skummig havskräftsås
Vins:
- Nittnaus Kalk & Schiefer 2022, Burgenland – Weissburgunder
- Chenin Blanc Lo Natural 2020, Terra Alta, Catalunya – Chenin Blanc
Dessert: Aamarettoglass med macademianötter, appelsin-mandelkaka och syrliga hallon
Vin:
Malvasia di Castelnuovo Don Bosco, Asti, Piemonte – röd Malvasia di Schierano
Foton: Liisa Kalliomaki