Viner från Ny Zeeland och kottabos Olympiska spelen

Viner från Ny Zeeland och kottabos Olympiska spelen

Fredagen den 4 september 2023 anordnade vår förening en provsmakning av Nya Zeelands viner samt Kottabos-olympiska spel.

Totalt 55 deltagare, inklusive 16 personer från Oravaisten vinsektion och 4 från Uudenkaarlepyyn viniklubi, njöt av en uppfriskande, fruktig och något brödig Akarua Brut NV mousserande vin från Central Otago på Nya Zeelands sydö.

Vädret var idealiskt, och för första gången sedan 2018 kunde vi aEfter tävlingen följde en provsmakning av nyzeeländska viner. Alla utom ett var inköpta från Alko, det undantaget hade Outi med sig från sin egen källare. Outi, som bor i Hawke’s Bay, är en frilansande enolog som drar nytta av de motsatta årstiderna på den södra och norra halvklotet och därmed kan sysselsätta sig med två skördar per år och föra kunskap från en kontinent till en annan.

Överraskningen var stor när kvällens vinpresentatör, Outi Jakovirta, tog hem segern i den tuffa och spännande utslagstävlingen i den fjärde omgången. Vandringspriset, en stor kylix dekorerad med ära-medlemmen Fritz Jakobssons målning, är nu i nyzeeländsk ägo åtminstone det kommande året.

Efter tävlingen följde en provsmakning av nyzeeländska viner. Alla utom ett var inköpta från Alko, det undantaget hade Outi med sig från sin egen källare. Outi, som bor i Hawke’s Bay, är en frilansande enolog som drar nytta av de motsatta årstiderna på den södra och norra halvklotet och därmed kan sysselsätta sig med två skördar per år och föra kunskap från en kontinent till en annan.

I Nya Zeeland är vinproduktionen inte lika strikt reglerad som i Europa, vilket ger större frihet att experimentera med olika metoder och lösningar för exempelvis druvanskaffning och vinframställning. Där råder en “Inga problem – bara lösningar”-anda. För egen produktion kan man köpa druvor från andra områden än sitt eget vinområde eller hyra hela vingårdar. Outi säljer sina viner till Finland via sitt företag Three Barrell Project Oy, samtidigt som hon arbetar som vinmakare åt olika uppdragsgivare som exporterar sina produkter till globala marknader.

Provsmakningsvinerna gav en representativ överblick över Nya Zeelands vinpalett.

Efter vinprovningen njöt vi av en grekiskt inspirerad buffé med focaccia, olika sallader samt kyckling stifado och klyftpotatis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *